Powered By Blogger

vrijdag 22 juni 2012

HET ONTSTAAN EN VERGAAN VAN KAUWGOM

Kauwgom is een genotmiddel dat oorspronkelijk werd vervaardigd uit chicle, een gom, gewonnen uit de bast van sapodilla-bomen die in Midden-Amerika voorkomen.
Het melksap van de sopadilla-boom is nog steeds een grondstof voor de kauwgombasis. Het sap wordt in de tropische regenwouden van Centraal Amerika gewonnen uit bomen die tenminste 20 jaar oud moeten zijn. Eén keer per vier jaar worden deze bomen op de klassieke manier afgetapt. Tegenwoordig worden voor de bereiding van de gombasis ook andere stoffen gebruikt zoals gesta­biliseerde harsen en latexachtige stoffen. Deze voorbewerkte grondstoffen hebben als voordelen dat ze minder variaties in kwaliteit en prijs vertonen. Een kenmerkende eigenschap van al deze stoffen is dat ze volledig onoplosbaar zijn.  Deze stoffen worden meegenomen naar een fabriek bijv. mentos. Het bedrijf Mentos voegt bij deze grondstof een aantap hoofdbestandsdelen:
  • suiker
  • glucosestroop
  • smaakstoffen.

Dit zorgt ervoor dat een kauwgompje ontstaan zoals wij hem kopen in de supermarkt.
Omdat marketing ook een rol speelt bij een bedrijf zullen deze kauwgompjes een andere smaakstof krijgen of in een andere vorm worden gedrukt. Dit zorgt ervoor dat elk merk die Kauwgom verkoopt zich kan onderscheiden van zijn concurrent.

 Kauwgom wordt niet vaak weggegooid in de vuilnisbak. Als de smaak van een kauwgompje eraf is spugen mensen het uit op de straat. Veel mensen denken er niet over na dat een kauwgompje wel 25 jaar nodig heeft om te verteren! Uiteindelijk wordt dit stapje voor stapje gedaan door bacteriën en de natuur zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten